ebeda
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ebeda

Sonu Olmayan Bir Yolda Birlikte Yürüyenlerin Sitesi
 
AnasayfaAnasayfa  Diyalog Süreci ve Gelişimi... Empty  Radyo  Latest imagesLatest images  AramaArama  Giriş yap  Kayıt OlKayıt Ol  
Son Konular
Konu Son Yazan GöndermeTarihi
Cuma Şub. 09 2024, 12:26
Cuma Şub. 09 2024, 12:25
Cuma Şub. 09 2024, 12:25
Cuma Şub. 09 2024, 12:24
Çarş. Ara. 06 2023, 12:37
Çarş. Ara. 06 2023, 12:26
Çarş. Ara. 06 2023, 12:20
Ptsi Ara. 04 2023, 15:55
Ptsi Kas. 06 2023, 20:33
Ptsi Kas. 06 2023, 20:23
Ptsi Kas. 06 2023, 20:19
Ptsi Kas. 06 2023, 20:17
Ptsi Kas. 06 2023, 20:16
Ptsi Kas. 06 2023, 20:15
Ptsi Kas. 06 2023, 20:14

 

 Diyalog Süreci ve Gelişimi...

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
mustafa43
Admin
Admin
mustafa43


Mesaj Sayısı : 12855
Kayıt tarihi : 03/07/08

Diyalog Süreci ve Gelişimi... Empty
MesajKonu: Diyalog Süreci ve Gelişimi...   Diyalog Süreci ve Gelişimi... EmptyPaz Mart 30 2014, 00:13

Diyalog Süreci ve Gelişimi...

Çeşitli mezhep ve inançlarla diyalog çalışmaları yapacak olan bir kurum ilk kez 1962 yılında toplanan 1.Vatikan Konsili’nde oluşturuldu. Bu konsilden önce geniş çaplı bir programı yoktu Vatikan’ın. Sonraki toplantılarda yapılması gerekenler iyice ortaya çıkarıldı.  1964 yılında toplanan 2.Vatikan Konsili’nde kurulan Hıristiyan Olmayanlar Sekretaryası’nın 1973 yılında sekreterlik görevine getirilen üyesi Pietro Rossano sekretaryanın ana yayın organı olan Bulletin’de şunları diyordu:

Diyalogdan söz ettiğimizde, açıktır ki bu faaliyeti, kilise şartları çerçevesinde misyoner ve incili öğreten bir cemaat olarak yapıyoruz. Kilisenin bütün faaliyetleri, üzerinde taşıdığı şeyleri yani Mesih’in sevgisini ve Mesih’in sözlerini nakletmeğe yöneliktir. Bu sebeple diyalog, kilisenin incili yayma amaçlı misyonunun çerçevesi içinde yer alır...

Bu sözlerle çok açık ve çok net görüyoruz ki, bu süreç bir misyonerlik süreci olarak başlatılmıştır. Amaçları İncil’i ve İsa Mesih’i tanıtmaktır. Bu süreçte ana hedeflerden biriside illaki Müslümanlardır. Bu konsilde temel olarak ele alınan ve ortaya çıkarılan kararları ‘Nostra Aetate’ adlı belgeden takip edelim:

Hz. Muhammed, Tanrı’nın putperest Arapları İsa Mesih’e hazırlasın diye gönderdiği pedagog eğitimcidir. Görevi böyle bir hazırlamadır, peygamberlik değil. Ama bu görev de iyi bir hizmettir, makbul bir hizmettir. (Yaşar Nuri Öztürk ‘ALLAH ile Aldatmak’ sayfa 279)

Anlaşıldığı üzere Hıristiyan teologlar Hz Muhammed’i (S.A.V) peygamber olarak değil de, Arapları Hz İsa’ya hazırlayacak bir pedagog olarak görmektedirler. O halde Hıristiyan kesim İslam dinini bu sözüyle adeta egale etmektedir. Rossano’nun yazdığımız sözlerini de 1991 yılında, Papa II.Paul şu sözleriyle destekliyordu:

Dinler arası diyalog, kilisenin bütün insanları Kiliseye döndürme amaçlı misyonunun bir parçasıdır. Bu misyon, aslında Mesih’i ve İncil’i bilmeyenlere ve diğer dinlere mensup olanlara yöneliktir.

Bu sözler yine Hıristiyanlarca Yaşar Nuri Öztürk’ün alıntılayacağımız bilgileriyle şöyle onaylanıyordu:

Dinler Arası Diyalog Konsili ve Halkları Hıristiyanlaştırma Konfederasyonu, 22 Ocak 1991’de yayımladığı ‘Diyalog ve Davet’ adlı ortak bildiride Papa II.John Paul’ü teyit ediyordu.’(Yaşar Nuri Öztürk, ALLAH ile Aldatmak sayfa 279)

Diyaloğu tanıtacak alıntılarla devam ediyoruz:

Böylece diyalog kilisenin kurtarıcı misyonunun bir parçasıdır; gerçektende bu, kurtuluş diyaloğudur. Çünkü böyle hakiki bir diyalog bir Hıristiyan için inandığını pratiğe dökmektir, saygı göstermek ve dinlemek suretiyle başkalarına İncil’in mesajını öretmektir. ’’(Podgorski,F.R;Tawards A Catolic Theolojy of Misyonary Dialogue And Dialogical Mission With Other Religions,Roma 1987,s 142)

Bu açıklamalardan çok net anlaşılmaktadır ki diyalog, bir misyoner faaliyetidir ve bu misyoner faaliyetleri de elbette ki Hıristiyan olmayan kesimlere ve tabikide Müslümanlara yöneliktir. Buna rağmen sayın Gülen bu misyonu desteklediğini Papa’ya yazdığı ve bizimde geçtiğimiz yazımızda aktardığımız mektubunda şöyle dile getirmektedir:

’’Papa 6.Paul Cenapları tarafından başlatılan ve devam etmekte olan Dinler Arası Diyalog için Papalık Konseyi (PICD) misyonunun bir parçası olmak üzere burada bulunuyoruz.Bu misyonun tahakkuk edişini görmeği arzu ediyoruz.’’ (F.Gülen’in Papa’ya Mektubundan, Zaman Gazetesi, 10.02.1998)

O halde; hem bu süreci başlatan Papalık Konseyi’nin temsilcilerinin ve en yetkililerinin söylediklerine ve de sayın Gülen’in yukarıda yazdığımız sölerine bakarak şu çıkarımlara varabiliriz:

1-Dinler Arası Diyalog bir misyonerlik faaliyetidir, böyle olduğu bu süreci başlatanlarca deklare edilmiştir.

2-Bu sürece sayın Gülen destek vermektedir ve bu misyonun amacına ulaştığını görmek istediğini sözleriyle beyan etmektedir.

Bu iki çıkarımdan yola çıkarak aklımıza takılan bazı soruları da yazmamız şarttır:

1-Hıristiyanlarca başlatılan bir misyonerlik faaliyetine sayın Gülen bir Müslüman olarak mı destek vermektedir?

2-Eğer bu sürece sayın Gülen bir Müslüman olarak destek vermekteyse, sayın Gülen hakkında ne düşünmemiz gerekmektedir?

3-Eğer bu süreç Müslümanlara ve İslamiyet’e zarar vermeyecekse, Papalığın tutumunu nasıl değerlendirmemiz gerekmektedir?

Bu noktaya kadar yazdıklarımız, yazdıklarımızdan sonra ki çıkarımlarımız ve de bu çıkarımlardan hareketle sorduğumuz sorular; işlemeye başlayan bir sürecin nasıl başladığını ve amacını çok açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Ancak bu sürecin anlamını daha da perçinleyebilecek bir alıntı daha yazarak devam etmek istiyorum:

Birinci bin yılda Avrupa Hıristiyanlaştırıldı. İkinci bin yılda Amerika ve Afrika Hıristiyanlaştırıldı. Üçüncü bin yılda ise Asya’yı Hıristiyanlaştıralım.’’(Papa II.Paul,Milenyum Mesajı)

Şu halde içinde bulunduğumuz bin yılda hedef Asya’dır ve Asya’yı Avrupa’ya bağlayan Türkiye ve Ortadoğu coğrafyasıdır. Bu hedefe ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklardır, o zaman şu anlamlı ve yerinde soruyu soralım: madem ki içinde bulunduğumuz çağda misyoner faaliyetlerin hedefi Asya ve O’nu Avrupa’ya bağlayan Türkiye’dir, o halde Papalığın bu hedefe ulaşmak için hazırladığı bir planı var mıdır?

Bu akıl almaz soruya –EVET- yanıtını vermek zor değil. Peki bu planın adı nedir sizce, işte bu planın adı da yukarda ortaya çıkma sürecini anlattığımız ‘Dinler Arası Diyalog’dur.Kısacası ‘DİNELER ARASI DİYALOG’ bir misyonerlik faaliyetidir.

Diyaloğun  Amaçları

Esasi itibari ile bir misyonerlik çalışması olan ‘Dinler Arası Diyalog’ çalışmalarının tek amacı İncil’i ve Mesih İsa’yı tanıtmak değildir. Böyle olmadığını, misyonerlerin daha önce gittikleri ve Hıristiyanlaştırdıkları coğrafyaları inceleyerek anlıyoruz. Her ne kadar görünür hedef dini olsa da asıl hedef siyasi ya da ekonomiktir. Siyasi hedefleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1-Gittikleri yerde Hıristiyan nüfuzunu egemen kılma isteği
2-Kendilerine yapıla bilecek siyasi baskıları önceden önleme isteği
3-Stratejik olarak bir devlet içinde Hıristiyan azınlığa sahip olma ve gerektiğinde bu azınlığı kullanma isteği
4-Yine bu azınlığın sayesinde tehditkar üslup takınabilme gayreti
5-işgal edilecek toprakları işgale hazırlama

Siyasi olarak ana gayelerini bu şekilde sıralayabiliriz, burada her maddeyi tek tek açıklamayacağım ama bir nokta üzerinde geleceğe dair bir hatırlatma yapacağım. O da son maddedir, tarihe baktığınızda her misyoner çalışmanın sonunda muhakkak ama muhakkak fiili bir işgal görürsünüz. Bunun istisnası yoktur, en açık örnekleri de Kore ve Afrika’dır. Bizde ilerleyen yazılarımızın birinde ‘BİR ADIM SONRASI İŞGALDİR’ deyip bunu anlatacağız. Neyse biz ekonomik nedenlerini de sayarak devam edelim yazımıza:

1-Hedefteki bölgenin yeraltı ve yerüstü zenginlikleri
2-Deniz ve kara bağlantıları
3-Enerji alanlarına yakınlığı ve enerjiye sahip olması
4-Çok büyük bir nüfusa sahip olması nedeniyle açık bir pazar niteliği taşıması (Nitekim bu gün bu noktaya gelmiştir Türkiye. Bu bağlamda o devletlerin bağımlısı durumuna gelmiş ve yarı sömürgeleşmiş bir haldeyiz.)
5-İş gücüne sahip olması

Bu yazdıklarımız da misyoner faaliyetlerin yoğun yaşandığı ülkelerin özellikleri arasında gelirler.

Selam Sevgi ve Dua ile...    
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
MaVi_GüL
Admin
Admin
MaVi_GüL


Mesaj Sayısı : 16821
Kayıt tarihi : 03/07/08

Diyalog Süreci ve Gelişimi... Empty
MesajKonu: Geri: Diyalog Süreci ve Gelişimi...   Diyalog Süreci ve Gelişimi... EmptyPaz Mart 30 2014, 01:06

çiçek16Allah razı olsun  çiçek16 
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Diyalog Süreci ve Gelişimi...
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Diyalog Ve Türkiye...

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ebeda :: Sanat ve Edebiyat :: Makaleler-
Buraya geçin: