ebeda
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ebeda

Sonu Olmayan Bir Yolda Birlikte Yürüyenlerin Sitesi
 
AnasayfaAnasayfa  Kuru Soğan Neden Gözleri Sulandırır?[/ Empty  Radyo  Latest imagesLatest images  AramaArama  Giriş yap  Kayıt OlKayıt Ol  
Son Konular
Konu Son Yazan GöndermeTarihi
Cuma Şub. 09 2024, 12:26
Cuma Şub. 09 2024, 12:25
Cuma Şub. 09 2024, 12:25
Cuma Şub. 09 2024, 12:24
Çarş. Ara. 06 2023, 12:37
Çarş. Ara. 06 2023, 12:26
Çarş. Ara. 06 2023, 12:20
Ptsi Ara. 04 2023, 15:55
Ptsi Kas. 06 2023, 20:33
Ptsi Kas. 06 2023, 20:23
Ptsi Kas. 06 2023, 20:19
Ptsi Kas. 06 2023, 20:17
Ptsi Kas. 06 2023, 20:16
Ptsi Kas. 06 2023, 20:15
Ptsi Kas. 06 2023, 20:14

 

 Kuru Soğan Neden Gözleri Sulandırır?[/

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
Cennet Çiçeği
Özel Üye
Özel Üye
Cennet Çiçeği


Mesaj Sayısı : 5244
Kayıt tarihi : 02/08/10
Yaş : 53

Kuru Soğan Neden Gözleri Sulandırır?[/ Empty
MesajKonu: Kuru Soğan Neden Gözleri Sulandırır?[/   Kuru Soğan Neden Gözleri Sulandırır?[/ EmptyPtsi Eyl. 05 2011, 19:30


Kuru Soğan Neden Gözleri Sulandırır?





Aslında soğan keserken bizi ağlatan soğanın güçlü kokusu değil, soğanın özü kesildiğinde soğandan salınan gazlardır.

Soğanı kestiğimiz zaman aynı zamanda soğan hücreler

ini de keseriz. Soğanı kestiğimiz zaman normalde soğan hücreleri içinde yer alan enzimler serbest kalır. Bu enzimlerden birisi olan allinaz (Allium’dan, soğanın latince isminden gelir), daha sonra hücrelerin kesilmesiyle salınan ‘Prensco’ diye bilinen sülfürlü bileşiklerle reaksiyona girer.

Bu reaksiyon propenilsülfirik asit oluşmasıyla sonuçlanır ki bu daha sonra LF-sentez enzimi ile propanethial s-oksit gazına dönüşür. Bu gaz ayrıca, LF-sentez enzim ( Lachrymatory Factor sentezleyen enzim) yani orjinal adıyla Lachrymatory Factor (ağlama faktörü) olarak bilinir.

Bu gaz kararsızdır ve su ile reaksiyona girerek sülfirik asit meydana gelir. Bu durum gözlerde gerçekleştiğinde, gözler büyük miktarda su üreterek asidi nötr hale getirir ve böylece bizi ağlamaklı yapar.

Yeşil soğan niye ağlatmıyor?

Soğan familyasından gelen sarımsak ve taze yeşil soğan da kesildiğinde sülfirik asit meydana getirir fakat ağlama etkisi yaratmaz çünkü daha az LF-sentez enzimi ortaya çıkar.

Peki gözlerimizin sulanmaması için ne yapmalıyız?

Soğan keserken ağlamamak için ne yapmamız gerekiyor? İşte size birkaç formül…

1. Yöntem: Soğanı kesmeden yarım saat önce buzdolabına koyun

. Bu yöntem soğanın içindeki reaksiyonu değiştirdiği için ağlama etkisini de en aza indiriyor.

2. Yöntem: Soğanı doğrarken çok hızlı davranın. Gaz gözünüzle temas etmeden kesme işini halledin.

3. Yöntem: Ağzınıza bir parça ekmek alın. Böylece göz yakıcı enzimleri bu ekmek içine çekebilir.

4. Yöntem: Soğan doğrarken sakız çiğneyin. Böylece ağzınızdan nefes alırsınız. Gözleriniz de yanmaz.

5. Yöntem: Soğanı akan suyun altında doğrayın
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
MaVi_GüL
Admin
Admin
MaVi_GüL


Mesaj Sayısı : 16821
Kayıt tarihi : 03/07/08

Kuru Soğan Neden Gözleri Sulandırır?[/ Empty
MesajKonu: Geri: Kuru Soğan Neden Gözleri Sulandırır?[/   Kuru Soğan Neden Gözleri Sulandırır?[/ EmptyPtsi Eyl. 05 2011, 22:54

çiçek6 Allah razı olsun çiçek6
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Kuru Soğan Neden Gözleri Sulandırır?[/
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Kuru Ağaç...
» Sinyal
» Cemal Kuru-Ölüm Anı
» Kuru Yaprak Gibiyim
» İki Cihan Biri Kuru Gürültü

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ebeda :: Genel :: Serbest Kürsü-
Buraya geçin: