ebeda
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ebeda

Sonu Olmayan Bir Yolda Birlikte Yürüyenlerin Sitesi
 
AnasayfaAnasayfa  Balık Gözlerindeki Muhteşem Sanat Empty  Radyo  Latest imagesLatest images  AramaArama  Giriş yap  Kayıt OlKayıt Ol  
Son Konular
Konu Son Yazan GöndermeTarihi
Cuma Şub. 09 2024, 12:26
Cuma Şub. 09 2024, 12:25
Cuma Şub. 09 2024, 12:25
Cuma Şub. 09 2024, 12:24
Çarş. Ara. 06 2023, 12:37
Çarş. Ara. 06 2023, 12:26
Çarş. Ara. 06 2023, 12:20
Ptsi Ara. 04 2023, 15:55
Ptsi Kas. 06 2023, 20:33
Ptsi Kas. 06 2023, 20:23
Ptsi Kas. 06 2023, 20:19
Ptsi Kas. 06 2023, 20:17
Ptsi Kas. 06 2023, 20:16
Ptsi Kas. 06 2023, 20:15
Ptsi Kas. 06 2023, 20:14

 

 Balık Gözlerindeki Muhteşem Sanat

Aşağa gitmek 
3 posters
YazarMesaj
mustafa43
Admin
Admin
mustafa43


Mesaj Sayısı : 12855
Kayıt tarihi : 03/07/08

Balık Gözlerindeki Muhteşem Sanat Empty
MesajKonu: Balık Gözlerindeki Muhteşem Sanat   Balık Gözlerindeki Muhteşem Sanat EmptyC.tesi Ekim 16 2010, 18:16

Balık Gözlerindeki Muhteşem Sanat Balikgozlerindekimuhtes

Balık Gözlerindeki Muhteşem Sanat

Balıklar avlarını koklamak yerine görerek avladıkları için Yüce Rabbimiz bu canlıların gözlerini tam onların ihtiyaçlarına yönelik olarak çok mükemmel ve çok yönlü olarak yaratmıştır. Nitekim bazı balıklar suyun altını görebilme yeteneğinin yanı sıra suyun üstünü de görebilirler, bazılarının renk görüşleri ve görüşlerinin çözünürlüğü çok üstündür. Balık gözlerinin bu üstün özelliklerinin sebebi kara hayvanlarından daha farklı bir göz yapısına sahip olmalarından kaynaklanır.

Göz, “Gözleri düşünmek beni bu teoriden soğuttu” (Charles Darwin’in Asa Gray adlı arkadaşına 3 Nisan 1860 tarihinde yazdığı mektuptan) diyen Darwin’den beri evrimcileri çıkmaza sürükleyen organlardan biridir. Gözün yapısı ve işlevleri incelendiğinde, evrimcilerin bu kaçışlarının sebebi daha iyi anlaşılır.

Göz, birçok farklı organel ve bölümden oluşmuş kompleks bir yapıya sahiptir. Hayret uyandıracak kadar geniş kapsamlı işlevleri vardır. Bu geniş kapsamlı işlevler, gözü oluşturan farklı organel ve bölümlerin uyum içinde çalışmaları sonucunda gerçekleşir. Üstelik gözler her canlı türü için o canlının ihtiyaçlarını karşılayacak özelliklerde yaratılmışlardır. Tüm kainatı yaratan Yüce Rabbimiz, gözleri yaratanın Zatı olduğunu bir Kuran ayetinde şöyle haber verir.


“De ki: “Göklerden ve yerden sizlere rızık veren kimdir? Kulaklara ve gözlere malik olan kimdir? Diriyi ölüden çıkaran ve ölüyü diriden çıkaran kimdir? Ve işleri evirip-çeviren kimdir? Onlar: “ALLAH” diyeceklerdir. Öyleyse de ki: “Peki siz yine de korkup-sakınmayacak mısınız?” (Yunus Suresi, 31)

Bu yazımızda balıklara ve amfibiyen (hem suda hem de karada yaşayan kurbağa, kara kurbağaları, semender gibi canlılar) türlerine ait gözlerin yapısı ve bu canlıların görüş üstünlüklerini ele alacağız.

Balık Gözlerinin Genel Özellikleri

Balıkların gözleri dünyaya şeffaf bir örtü arkasından bakar. Bu perde dalgıçların sualtı gözlüklerini andırır.

Suyun altında görüş alanı 30 metre derinlikten sonra kısıtlıdır ve gereksizdir. Balıklarınj çoğu zaman oldukça yakındaki objeleri görmeleri gerektiğinden, gözleri de bu ihtiyaca göre yaratılmıştır.

Küresel ve sert olan yapıları yakın plandaki objeleri görmeye göre ayarlıdır. Uzaktaki bir noktaya bakmak istendiğinde ise, bütün lens sistemi gözün içindeki özel bir kas mekanizmasıyla arkaya doğru çekilir. (Bu özellik gözün küresel olmasının kolaylıklarından biridir.)

Balığın gözünün küresel olmasının bir başka nedeni ise ışığın sudaki kırılmasıdır. Göz, neredeyse suyla aynı yoğunluğa sahip bir sıvı ile dolu olduğundan dışarıda oluşan bir görüntü göze yansırken kırılma gerçekleşmez. Bunun sonucunda göz merceği dışarıdaki cismin görüntüsünü retina üzerine tam olarak odaklar ve balık insanın aksine suyun içinde son derece net görür.

Buna karşılık 15 metre derinlikten sonra suyun optik filtre görevi görerek çoğu kızılötesi ve ultraviyole ışınları geçirmemesi nedeniyle balıkların çok gelişmiş renk görüşüne ihtiyaçları yoktur. Çünkü dünyalarının genel renk tonu yeşile yakın mavidir.

Balıklar loş ışığa karadaki hayvanlardan daha duyarlıdır. Çünkü retinalarında loş ışığa duyarlı hücreleri daha fazladır. Bu sayede suyun içindeki ışıktan en yüksek oranda faydalanmış olurlar.

Şimdi bazı balıkların bu üstün özelliklere sahip gözlerini inceleyelim.


Köpekbalığı

Köpekbalıkları sığ sulardan derin sulara kadar her yerde yiyecek aradıkları için gözleri su basıncı değişikliklerine uygun olarak yaratılmıştır. Bu üstün yaratılış özelliği neticesinde gözün iç kısmı ve retina gözün dış yüzeyine uygulanan basınç farkını dengeler ve gözlerinin herhangi bir şekilde basınçtan zarar görmesine engel olur. Bu canlının gözleri çok az ışıkta görmeye duyarlı şekilde yaratılmıştır. Göz bu özelliği sayesinde düşük çözünürlükteki cisimleri insanlardan daha iyi görür ve keskin bir görüş kazanır.
Değişik köpekbalığı türlerinin her birinin kendine özgü değişik göz tipleri bulunmaktadır. Örneğin çekiç başlı köpekbalığının gözleri başının iki tarafında uzanan loblarda yer alır. Bu yaratılış özelliği hayvanın üç boyutlu görüntü kalitesini arttırmakta ve yüksek bir hızla avına doğru yüzerken aradaki mesafeyi daha iyi tahmin etmesini sağlamaktadır.


Dil Balığı

Yüce ALLAH dil balığının gözlerini vücut tipine çok uygun olarak üstün bir akıl örneği ile yaratmış ve bu canlının vücuduna yerleştirmiştir. Deniz dibinde yaşayan ve yassı bir vücut şekline sahip olan bu balık düşmanlarından korunmak için sıkça kumun içine saklanmak zorundadır. İşte bu vücut özelliği ve korunma biçimine bağlı olarak gözlerinin her ikisi de vücudunun aynı tarafındadır. Gözle-rinin bu özelliği sayesinde kumun içinde düz bir şekilde yattığında düşmanlarını kumun içinden rahatlıkla görebilirler. Kuşkusuz dil balığının sahip olduğu bu özellik, Yüce ALLAH’ın sonsuz rahmetinin tecellilerinden yalnızca birisidir.

Dört Gözlü Balık

Dört gözlü balıkların göz yapıları eşsizdir. Bu canlıların gözlerini eşsiz yapan özellik, her iki gözlerinde iki göz merceği olması ve aynı anda hem suyun altındaki hem de suyun üstündeki farklı cisimlere odaklanabilmeleridir. Balığa “dört gözlü balık” adı verilmesinin nedeni de budur. Bu gözlerde her göz merceği farklı bir yöne doğru bakabilme özelliğine sahiptir. Balığın büyük ve kurbağalara benzeyen çıkıntı şeklindeki gözlerinden bir yarısı su üstüne bakarken diğer yarısı suyun içini görebilir. Beynin aynı gözden gelen farklı görüntüleri tek bir görüntü haline getirmesi ve bunu aynı anda yorumlayarak bu canlıya bilgi vermesi elbette çok büyük bir mucizedir. Bu göz yapısının suyun dışını da görebilmeyi sağlaması, balıkçılar tarafından avlanmalarını da zorlaştırır.

AMFİBİYEN GÖZLERİ

Kurbağa ve semender gibi çoğu amfibiyen, cisimleri renkli olarak algılar. Yüce ALLAH bu canlıların renkli görebilmeleri için farklı kimyasal bileşimlere sahip en az dört tür ışın algılayıcıları (foto reseptör) ya da görsel algılayıcılar yaratmıştır. Ayrıca amfibiyenlerin 360 derecelik geniş bir açıyla görebilme özellikleri bu canlılara üstün bir özellik sağlar. Yüce Rabbimiz bir Kuran ayetinde canlıları çok çeşitli şekillerde yarattığını şöyle haber verir:

“ALLAH, her canlıyı sudan yarattı. İşte bunlardan kimi karnı üzerinde yürümekte, kimi iki ayağı üzerinde yürümekte, kimi de dört (ayağı) üzerinde yürümektedir. ALLAH, dilediğini yaratır. Hiç şüphesiz ALLAH, herşeye güç yetirendir.” (Nur Suresi, 45)

Kurbağa

Yüce ALLAH kurbağaların gözünde ışığın kontrolünü sağlayan çok ilginç bir iris yapısı yaratmıştır. Kurbağaların kalp, armut, yuvarlak veya oval şeklinde çok değişik şekillerde iris yapıları vardır. Kurbağa gözlerinin iris yapısının farklı şekillerde olması Yüce Rabbimiz’in Musavvir (Şekil ve özellik veren) isminin tecellisidir. Bu değişik iris yapıları sayesinde kurbağalar hem yakın hem uzaktaki objelere odaklanabilirler.

Yapılan araştırmalar sırasında kurbağaların gözlerinde son derece ilginç bir özelliğe rastlanmıştır. Kurbağaların gözlerinde bulunan retina hücreleri özellikle küçük, koyu renkli, hareketli bir cisim geçtiğinde beyne daha fazla sinyal gönderir. Bu biçimde kurbağanın gözleri adeta, özellikle sinekleri görebilmeleri için yaratılmıştır. Ayrıca özel göz yuvaları vesilesiyle gözlerini birçok yöne doğru hareket ettirebilir, böylece avlarını ya da düşmanlarını kolayca görebilirler. Kurbağaların sahip oldukları bu üstün göz yapıları uçak mühendisleri tarafından taklit edilerek askeri uçaklara hareket edebilen gözetleme cihazları yerleştirilmesine neden olmuştur.


Semender

Semenderlerin vücutlarına oranla çok büyük gözleri vardır. Vücutları gibi gözlerinin de renkli olması gözlerinin korunmasını sağlayan önemli bir avantajdır. Semenderler görüntüyü üç boyutlu olarak algılayabilir, sağ ve sol gözlerinin retinalarına yansıyan iki değişik cismi karşılaştırarak mesafeyi belirleyebilirler. Böylece avlarının tam yerini tespit ederek ani bir hareketle onu dilleriyle yakalarlar.


“Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler vardır...” (Nahl Suresi, 66)


Gerek balıklar gerekse amfibiyenler ait oldukları ortama uygun en ideal şekilde yaratılmışlardır. Ancak karada da suda da hayvanlar için temel yaşam prensipleri değişmez. Hayatta kalmaları için nefes almaları, beslenmeleri (avlanmak) ve av olmamaları gerekir. Bu nedenle etraflarındaki dünyayı görmeli, düşmanlarını ve avlarını birbirinden ayırt etmelidirler. Bunun için de su altında karada da net görebilecekleri çok özel gözlere ihtiyaçları vardır. Nitekim Yüce ALLAH bu canlılara gözlerin yapısı, şekli, görüş özellikleri ile kusursuz özellikler bahşetmiştir. Rabbimiz’in bu derece çeşitli canlılar ve bu canlılara ait sistemler yaratması Kuran’da bildirildiği gibi müminler için bir ibret (ders) kaynağıdır.:

Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler vardır... (Nahl Suresi, 66)

İğne Deliği Göz Tipi

İğne deliği tipi göz, Nautilus ve Planarianda gibi bazı deniz canlılarında bulunur. Bu, lens gerektirmeyen bir göz tipidir. Işık kamera gözünde olduğu gibi bir lens ile odaklanmaz. Bu tür optik tasarıma bir örnek, 1930 ve 1940’larda çıkan pinhole kutu kameradır. Bu kamera herhangi bir lens olmadan, resimden resime değişen doğal optik ışık dağılması kullanarak çalışır.

Bu göz tipine sahip canlılar da farklı ışık değişikliklerine uyum sağlamak için değişken göz bebekleri kullanılırlar.

Bu tür göze sahip canlılardan biri olan Nautilus, 4000 metre derinliğe kadar dalar. Elbette derin sularda ışık çok azalır. İşte bu canlının göz bebekleri de derinliğe bağlı olarak değişiklik gösterir. Okyanusun derinliklerinde belli bir görüntüyü tespit için daha fazla ışığa gerek duyduğunda, gözlerindeki retinada geniş bir göz bebeği oluşur.

Bu canlının göz yapısı cisimleri üç boyutlu olarak görmesine uygun olmayabilir, ancak yaşaması için asıl gerekli olan, ışığa duyarlı bir göz yapısına sahip olmasıdır. Yüce ALLAH canlının bu gereksinimini tam ihtiyacına yönelik olarak yaratmıştır.


Selam Sevgi ve Dua ile...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Cennet Çiçeği
Özel Üye
Özel Üye
Cennet Çiçeği


Mesaj Sayısı : 5244
Kayıt tarihi : 02/08/10
Yaş : 53

Balık Gözlerindeki Muhteşem Sanat Empty
MesajKonu: Geri: Balık Gözlerindeki Muhteşem Sanat   Balık Gözlerindeki Muhteşem Sanat EmptyC.tesi Ekim 16 2010, 20:31

papatya Allah razı olsun 2 papatya
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
MaVi_GüL
Admin
Admin
MaVi_GüL


Mesaj Sayısı : 16821
Kayıt tarihi : 03/07/08

Balık Gözlerindeki Muhteşem Sanat Empty
MesajKonu: Geri: Balık Gözlerindeki Muhteşem Sanat   Balık Gözlerindeki Muhteşem Sanat EmptyPaz Ekim 17 2010, 01:19

çiçek7 Allah razı olsun çiçek7
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Balık Gözlerindeki Muhteşem Sanat
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Yunus'un Gözlerindeki Umut
» İki Balık...
» Balık Burcu
» Cennetin Muhteşem Güzelliklerinden Bazıları
» Muhteşem Bir Yaratılış Harikası...

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ebeda :: İslami Konular :: Genel İslami Konular-
Buraya geçin: