ebeda
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ebeda

Sonu Olmayan Bir Yolda Birlikte Yürüyenlerin Sitesi
 
AnasayfaAnasayfa  45 Günlük Plastik Tavuk Yemek  Empty  Radyo  Latest imagesLatest images  AramaArama  Giriş yap  Kayıt OlKayıt Ol  
Son Konular
Konu Son Yazan GöndermeTarihi
Cuma Şub. 09 2024, 12:26
Cuma Şub. 09 2024, 12:25
Cuma Şub. 09 2024, 12:25
Cuma Şub. 09 2024, 12:24
Çarş. Ara. 06 2023, 12:37
Çarş. Ara. 06 2023, 12:26
Çarş. Ara. 06 2023, 12:20
Ptsi Ara. 04 2023, 15:55
Ptsi Kas. 06 2023, 20:33
Ptsi Kas. 06 2023, 20:23
Ptsi Kas. 06 2023, 20:19
Ptsi Kas. 06 2023, 20:17
Ptsi Kas. 06 2023, 20:16
Ptsi Kas. 06 2023, 20:15
Ptsi Kas. 06 2023, 20:14

 

 45 Günlük Plastik Tavuk Yemek

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
miftah
Admin
Admin
miftah


Mesaj Sayısı : 3360
Kayıt tarihi : 26/07/08

45 Günlük Plastik Tavuk Yemek  Empty
MesajKonu: 45 Günlük Plastik Tavuk Yemek    45 Günlük Plastik Tavuk Yemek  EmptyÇarş. Nis. 01 2015, 15:55

45 Günlük Plastik Tavuk Yemek Zorunda Bırakılan Bir Nesil

Türkiye'de modern tavukçuluğun kurucusu Hanri Benazus, "fakirin evinde tavuk pişiyorsa, ya fakir hastadır, ya tavuk" demiştir.

Tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan çıkar, artık belli değil. Bu 45 günlük kanatlı (civciv) nın annesi de belli değil. İsmini vermek istemediğimiz tanınmış bir din bilgini şöyle demişti:
"üstü kapalı "hijyenik" bir alanda yem ile beslenirler. Kesime ulaşma zamanları sadece 45 gündür, o market raflarında gördüğünüz tavuklar 45 günde büyür. Endüstri çabuk pişmelerini de zaten buna bağlar, "körpecik" hayvanlardır ya, elbette çabucak yemeğe hazır olurlar."
...
Haberin tamamı: Maranki.com dadır. Bu Linktende okuyabilirsiniz: http://maranki.com/…/45-gunluk-plastik-tavuk-yemek-zorunda-…
...

Eski adıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı 2.5 milyon tavuğu bir kuş gribi histerisiyle yaktırmıştı.

Anneler hastalanmış çocuklarına ve dahi normal zamanlarda artık bembeyaz pirinç(!) pilavını bulyon veya hazır jöleden yapıyor. Reklamlardaki takkeli aşçı adam pilavın üzerine hazır jöle katıyor, haberlerde mucize(!)vi bir şekilmiş ya hane, günde iki kere yumurtlayabilen tavukların yumurtaları ve klasik Müzikle şevkle yumurtlayan tavukların marifetlerinden bahsediliyor, nohut, kuru fasulye, mercimek ve siyez bulguru hak getire. İnsanlar, Hafta sonlarında piknik yerlerinde ve evlerinde, sokaklarda havaya kanatlılardan yükselen plastik et kokusu yayıyorlar.

Bu nedenle Cumhurbaşkanımızın da yerinde müşahede ettiği gibi, "hijyenik ortamda" yetiştirilmek zorundalar, üretimleri süresince (tıpkı "fabrika ineklerinde" kullanıldığı gibi) düzenli antibiyotik veriliyor. Düzgün üretim yapan firmalar elbette üretim kurallarına uyarak antibiyotiği kesimden en az bir hafta önce durduruyorlar, o nedenle bu açıdan müsterih olun. Çünkü Sayın Bakana "kameralar karşısında süt içirten" antibiyotik, aflatoksin vb. sorun olasılıkla yok.

Tavuklar GDO'lu yemle besleniyor, bunu zaten herkes biliyor

Ama esas mesele olan yeme gelince durum biraz değişiyor, endüstriyel tavuklar (Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği, 'BESD-BİR'in de doğruladığı gibi) GDO'lu yemle besleniyor. Gerçi Tarım Bakanımız da açıkladı, GDO'lu yemleri o da sevmiyor, ama "bağımsız" Biyogüvenlik Kurulu "bunda bir zarar yoktur" diyor ve durmadan yeni GDO'lu mısır ve soyaya ithalat izni çıkarıyor. Aynı GDO'lu yemler ineklerin beslenmesinde de kullanılıyor. Trakya'dan aktarılan verilere göre tarım destekleme kooperatifleri besiciye ücretsiz GDO'lu yem dağıtıp, karşılığında sütü topluyor. Bu sütlerin bir kısmı işlenerek piyasaya veriliyor, bir kısmı da yerli mama endüstrisine girdi teşkil ediyor. Durumun herkes farkında, ama "Biyogüvenlik Kurulu" durumu bilimsel veriler ışığında değerlendirdiğinden, bu GDO'lu yemler etinden sütünden faydalandığımız hayvanlara yedirilmesinde sakınca görmüyor. Halbuki Türkiye'ye GDO'lu kedi-köpek maması ithalatı bile (olması gerektiği gibi) yasak!

Ne var ki GDO'lu yemle beslenen hayvanların sağlığı da pekiyi görünmüyor, ABD'de yapılan bir çalışma, aynı Broiler soylarının 1957 yılı diyeti yerine, (olasılıkla GDO'lu) 2001 yılı diyetiyle beslenmeleri durumunda daha sağlıksız olduklarını gösteriyor (3). Çalışmayı yapan North Carolina Eyalet Üniversitesi Tarım Bölümü'nün baktığı temel kriter tavukların göğüs eti ağırlıkları. Mesele hayvanların sağlıklı olup olmadıklarına gelince (sakın gülmekten katılmayın) "bütçelerinin kısıtlı olması" nedeniyle araştırılamadığını satır aralarında açıklıyorlar, yani paraları yetmemiş. Dolayısıyla endüstri bunları 45-50 günün ötesine geçirmemek zorunda, zira 80 güne eriştiklerinde kendiliğinden ölüm oranı 1957 yemlerine göre istatistiksel anlamlı artıyor. Çevremden zaman zaman duyuyorum, "pişmiş tavuğa bıçak sapladık, kan çıktı" diyorlar, anlaşılan bazı endüstriyel kuruluşlar ölmüşlerini de piyasaya vermekten çekinmiyor, nasıl olsa yiyoruz. Daha beteri "organik" etiketiyle 24 liraya satılan tavuğun uyluk kemiği elastiki, katlanıyor, açılıyor, ama asla kırılmıyor. Anlaşılan tavukçular organiğin de ötesine geçip "plastik" tavuk üretmeyi de başarmış, bu durum tavuk Ar-Ge'sinde yeni bir başarı öyküsü gibi görünüyor. Ancak bütün bu anlattıklarım tavukların neden kolay pişip, nasıl jöleden çaldıklarını yine de açıklamıyor. İşte o nedenle diyorum, "bu tavuklar galiba ateşle terbiye edilmiş". Dolayısıyla konuyu incelemeye devam edeceğiz. Yalnız sizden bir zahmet istirhamım GDO'nun ne olduğu konusundaki genel bilgilerinizi tazelemeniz olacak, Ege Üniversitesi İzmir ****** Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Reci Meseri'nin internetten erişebileceğiniz yakın zamanlı bir değerlendirmesi iyi bir başlangıç noktası oluşturacak.

Kaynaklar:

(1) http://urfatutkunu.blogcu.com/helal-tavuk-etine-dik…/6964882

(2) BESD-BİR tarafından bana aktarılan, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na Koruma ve Kontrol Genle Müdürlüğü tarafından 09.08.2006 tarihinde sunulan bilgi notu.

(3) Havenstein GB, Ferket PR, Qureshi MA. Growth, livability, and feed conversion of 1957 versus 2001 Broilers when fed representative 1957 and 2001 Broiler diets. Poultry Science 2003; 82: 1500-1508.

(4) Meseri R. Beslenme ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO). TAF Preventive Medicine Bulletin, 2008; 7: 455-460.

(5) Ahmet-Elmas Maranki, Beyaz Ölüm Kitabı

(6) http://www.gidahareketi.org/Zamane-Tavuklari-Neden-Cabuk-Pi…
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
MaVi_GüL
Admin
Admin
MaVi_GüL


Mesaj Sayısı : 16821
Kayıt tarihi : 03/07/08

45 Günlük Plastik Tavuk Yemek  Empty
MesajKonu: Geri: 45 Günlük Plastik Tavuk Yemek    45 Günlük Plastik Tavuk Yemek  EmptyPerş. Nis. 09 2015, 19:44

çiçek10 Allah razı olsun 2 çiçek10
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
45 Günlük Plastik Tavuk Yemek
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
»  plastik su şişesindeki
» Günlük....
» Üç Günlük Dünya
» Üç Günlük Dünya...
» YEMEK

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ebeda :: Genel :: Sağlık-
Buraya geçin: