*Bal sağlık için çok önemli ama bir takım çıkarcılar piyasaya bal adıyla
sahte bal da sürüyor. Peki o halde sahte balı nasıl anlayacağız?*
*Aslına bakarsanız balcılar biyolojik incelemeler dışında bakarak ya da
tadarak balın sahte mi gerçek mi olduğunun anlamanın zor olduğunu
söylüyorlar. Ama yine de birkaç gözlemle en azından fikriniz olabilir. *
** Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir. *
** Yoğunluğu çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır, kesik kesik akan bal sahte
olabilir. Çiçek balı hızlı, çam balı ise daha yavaş akar.*
** Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz gelir. *
*Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına
gelmesi balın hakiki olduğunu gösterir. *
** Sabit kalem alın, bala uç kısımını daldırın sonra parmağınıza sürün.
Renkli olarak çıkıyorsa bal karışıktır, çıkmıyorsa gerçektir. *
** Soğuk havada donmuyorsa bal sahtedir. *
** Balı kaşıkla alıp yere döktüğünde sahte bal uzayıp resmen örümcek ağı
gibi havada uçar. *
** Balın şekerlenmesi durumunda eski halini alması için güneşe çıkarılması
veya kabıyla birlikte sıcak suya konulması yeterlidir.*
** Bal şekerle yapılan diğer şerbetlere nazaran çok daha keskindir. Fazla
yendiğinde genizde hafif yanma yapar. Bu gerçek baldır. *
** Kristalize olan gerçek bal ağza alındığında margarin gibi erir.*
*Ve son bir bilgi; bal yüz yıl da dursa bozulmuyor ve bakteri üretmiyor. Bu
özelliği taşıyan başka hiçbir doğal ürün yok*
-Alıntıdır-
**