ebeda
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ebeda

Sonu Olmayan Bir Yolda Birlikte Yürüyenlerin Sitesi
 
AnasayfaAnasayfa  İyilikle Kötülük Bir Olur mu? Empty  Radyo  Latest imagesLatest images  AramaArama  Giriş yap  Kayıt OlKayıt Ol  
Son Konular
Konu Son Yazan GöndermeTarihi
Cuma Şub. 09 2024, 12:26
Cuma Şub. 09 2024, 12:25
Cuma Şub. 09 2024, 12:25
Cuma Şub. 09 2024, 12:24
Çarş. Ara. 06 2023, 12:37
Çarş. Ara. 06 2023, 12:26
Çarş. Ara. 06 2023, 12:20
Ptsi Ara. 04 2023, 15:55
Ptsi Kas. 06 2023, 20:33
Ptsi Kas. 06 2023, 20:23
Ptsi Kas. 06 2023, 20:19
Ptsi Kas. 06 2023, 20:17
Ptsi Kas. 06 2023, 20:16
Ptsi Kas. 06 2023, 20:15
Ptsi Kas. 06 2023, 20:14

 

 İyilikle Kötülük Bir Olur mu?

Aşağa gitmek 
4 posters
YazarMesaj
beyza57
Dost Üye
Dost Üye
beyza57


Mesaj Sayısı : 567
Kayıt tarihi : 25/08/08
Nerden : hollanda

İyilikle Kötülük Bir Olur mu? Empty
MesajKonu: İyilikle Kötülük Bir Olur mu?   İyilikle Kötülük Bir Olur mu? EmptyPaz Eyl. 07 2008, 02:48

İyilik, dinin ve aklın iyi ve güzel gördüğü, güzel dediği şeylerdir. Kötülük ise tam aksine dinin ve aklın çirkin gördüğü, kötü diye nitelediği zararlı şeylerdir.
Allâh’ın rızâsına uygun olarak yapılan her bir amel güzeldir. İnsana hem dünyada hem de âhirette fayda verir. İnsanın hem bedenine hem de rûhuna yarar. Rabbimizin râzı olmadığı işler ise birer kötülüktür.



Sevgili Peygamberimiz iyilikle kötülüğü şöyle tarif etmektedir:

“İyilik, güzel ahlâktan ibarettir. Günah ise kalbini tırmalayıp durduğu hâlde insanların bilmesini istemediğin şeydir” (Müslim, Birr 14-15).

Bu hadîs-i şerif, günah kiriyle kararmamış ve bozulmamış vicdanların iyi ile kötüyü ayırmada mühim bir mizan olduğunu gösterir. Eğer bir insan, bir şey yapmak istediğinde gönlünde bir daralma, rahatsızlık ve sıkıntı hissediyorsa; içini bir şüphe ve tedirginlik kemirip duruyorsa, o işten hemen vazgeçmelidir. Çünkü sağlam bir vicdan, insana doğru olanı göstermektedir.

Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, insanın kullukta yükselebileceği en yüksek dereceyi, «ihsan» kelimesiyle ifade buyurmuştur. Bu kelime, iyi ve güzel mânâlı bir kökten gelmektedir. Tarifi ise: “Allâh’ı görüyormuşçasına kulluk yapmaktır.” (Müslim, İman, 1, 5). Demek ki kulun, kendisini Allâh’ın gördüğünü bilerek ve O’na yakînen inanarak yapabileceği şeyler güzeldir. Çünkü insan bu hâlde, ancak Allâh’ın râzı olacağı ve güzel göreceği şeyleri yapabilir. Aksi düşünülemez. İnsan bir taraftan «Allah» derken diğer taraftan günah işleyemez; bile bile yanlış yapamaz. Bu sebeple kişinin bulunduğu mânevî makamla yaptığı işler arasında bir uygunluk vardır.

İYİLİKLER VE KÖTÜLÜKLER NELERDİR?

Kur’ân’ın âyetleri baştan sona kadar hep iyilikleri sayar. Bir taraftan da kötülükleri. Peygamberimiz’in hadisleri de öyledir. Bir taraftan iyilikleri öğretirken diğer taraftan da nelerin kötü ve çirkin olduğunu haber verir. Buna göre:

Îman en büyük iyiliktir; inkâr ve şirk ise en büyük zulümdür, kötülüktür.

Allâh’a hamd, senâ ve şükür iyidir. Allâh’ı tanımamak, O’nu lâyık olduğu şekilde övmemek ve nankörlük etmek kötüdür.

Kulluk iyidir; kulluğu terk etmek kötüdür.

Hidayette olmak ve sırât-ı müstakîm üzere yürümek iyidir; Hak yoldan sapmak ve ilâhî kızgınlığa uğramak kötüdür.

Muttakî olmak, muttakîlerin vasıflarını taşımak iyidir. Kâfir veya münâfık olmak ve onların yolunu izlemek kötüdür.

Allâh’a verdiğimiz sözü tutmak iyi; fakat sözden caymak kötüdür.

İnsanlara iyiliği emretmek, onları kötülükten sakındırmak, bu arada kendimizi de unutmamak iyidir; fakat aksini yapmak kötüdür.

Hiç kimsenin hiç kimseye en küçük bir fayda sağlayamayacağı mahşer günü için hazırlanmak iyidir; fakat bundan gafil olmak ne kadar kötüdür.

Allâh’a kulluk etmek, ana-babaya iyilik etmek, onlara dua etmek, ihtiyaçlarını karşılamak, yakın akrabayı ve çaresiz kimseleri koruyup kollamak iyidir. Fakat ana-babaya isyan etmek, çocukları öldürmek, zina etmek, haksız yere cana kıymak, yetim malı yemek, bilmediğimiz şeylerin ardına düşmek ve kibirlenmek ne kadar kötüdür.

Namazda huşû sahibi olmak, boş sözlerden yüz çevirmek, zekât için çalışmak, iffetli olmak, emanete riayet etmek iyidir. Bunların aksi istikamette hareket etmek ise kötüdür.

Eğer Kur’ân ve sünnet çerçevesinde nelerin iyi, nelerin kötü olduğunu sayacak olsak kalemler tükenir, mürekkepler kurur. Bu sebeple insan, iyi veya kötü yolu tutuşuna göre artı sonsuz ile eksi sonsuz arasında gidip gelen bir hususiyet taşımaktadır.

O hâlde birinci vazifemiz neyin iyi neyin kötü olduğunu öğrenmektir. İkinci olarak iyilikle kötülüğün bir olmadığını bilmektir. Üçüncü vazifemiz kötülükleri bütünüyle terk etmek ve gücümüz yettiği kadar iyilik yapmaktır. Hattâ iyilikler yaparak kötülüklerin ve kötülerin kökünü kurutmaktır. Âyet-i kerimelerde buyurulur:

“İyilikle kötülük bir olmaz. O hâlde sen kötülüğü en güzel tarzda uzaklaştırmaya bak. Bir de bakarsın ki seninle kendisi arasında düşmanlık olan kişi candan, sıcak bir dost oluvermiş! Bu olgunluğa ancak sabredenler kavuşturulur, buna ancak hayırdan büyük bir pay sahibi olan kavuşturulur.” (Fussılet 41/34-35).

“(O akıl sahipleri), Rablerinin rızâsını isteyerek sabreden, namazı dosdoğru kılan, kendilerine verdiğimiz rızıklardan gizli ve açık (Allah yolunda) harcayan ve kötülüğü iyilikle savan kimselerdir…” (Ra‘d 13/22)

Peygamberlerin hayatlarında bu âyet-i kerîmelerde bahsedilen ahlâkî güzelliğin pek güzel örnekleri vardır. Şahıslarına yapılan nice büyük kötülükleri affederek, müsamaha göstererek ve mukabilinde iyilikler yaparak savmışlardır. Böylece o kötülük sahiplerinin iyi insanlar hâline dönüşmelerine vesile olmuşlardır. Yusuf -aleyhisselâm-’ın dillere destan olan kötülüğe iyilikle mukabelesi neticesinde, kendisini gözlerini kırpmadan kuyuya atan kardeşlerinin neticede mahcubiyetten ne hâle geldiklerini ve Yusuf’a nasıl bende olduklarını Kur’ân haber vermektedir (bkz.Yûsuf 12/89-92).

Allah Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in, kendisine ve ashâbına yıllarca zulmeden, hicrete zorlayan ve muhtelif savaşlarla can ve mallarına tasallut eden Mekkelileri, Mekke’nin fethi günü affedip onların bu kadar kötülüklerine: “Bugün hepiniz serbestsiniz.” şeklinde iyilikle mukabelesi, korku ve endişe içinde bekleyen Mekkelileri sevince garketmiş ve İslâm’ın hızla yayılmasına vesile olmuştur.

Mutlak güzel ve iyi Allah’tır. Allah iyilik yapanları sever. Yaptığı işi en güzel şekilde yapanları sever. Kötülüğü ve kötüleri sevmez. Peygamberler iyiliğin mimarı ve O’nun zirvedeki temsilcileridir. Yeryüzün-
de hangi iyilik varsa altında bir peygamber imzası bulunmaktadır. Kötülüğün mimarı ise şeytandır ve şeytanlaşmış insanlardır.

Rasûl-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz bizleri kötülüğü terk etmeye ve iyilik yapmaya teşvik maksadıyla şöyle buyurur:

“…Kim bir iyilik yapmak ister de yapamazsa, Cenâb-ı Hak bunu yapılmış mükemmel bir iyilik olarak kaydeder.

Şayet bir kimse iyilik yapmak ister sonra da onu yaparsa, Cenâb-ı Hak o iyiliği on mislinden başlayıp yedi yüz misliyle, hattâ kat kat fazlasıyla yazar.

Kim, bir kötülük yapmak ister de vazgeçerse, Cenâb-ı Hak bunu mükemmel bir iyilik olarak kaydeder.

Şayet insan bir kötülük yapmak ister sonra da onu yaparsa, Cenâb-ı Hak o fenalığı sadece bir günah olarak yazar.” (Buhârî, Rikâk, 31; Müslim, Îmân, 207, 259)

Görüldüğü üzere iyilikle kötülük bir olmadığı gibi, bunları düşünmek, tasarlamak ve plânlamak da bir değildir. İyilikler insanı cennete ve Rabbine götüren basamaklardır. Kötülükler ise insanı alçaltan ve cehennemin çukuruna doğru indiren basamaklardır.

Hangisine tırmanacağınıza siz karar verin!

Doç. Dr. Ömer ÇELİK - Yüzakı Dergisi


Sayfa başına dön Aşağa gitmek
mustafa43
Admin
Admin
mustafa43


Mesaj Sayısı : 12855
Kayıt tarihi : 03/07/08

İyilikle Kötülük Bir Olur mu? Empty
MesajKonu: s.a   İyilikle Kötülük Bir Olur mu? EmptyPaz Eyl. 07 2008, 03:17

Görüldüğü üzere iyilikle kötülük bir olmadığı gibi, bunları düşünmek, tasarlamak ve plânlamak da bir değildir. İyilikler insanı cennete ve Rabbine götüren basamaklardır. Kötülükler ise insanı alçaltan ve cehennemin çukuruna doğru indiren basamaklardır.

Hangisine tırmanacağınıza siz karar verin!




Allah razı olsun beyza kardeş
dünya tam bir zıtlıklar mekanı,geceyle gündüz,yokuşla iniş,
haramla helal,güzelle çirkin ve iyiyle kötü.seçim insanın elinde
aydınlıkta uyuyanlar gece uyanıktır nasıl yol aldığını bilmez
gittiği yer bir muammadır.tıpkı kötülükte yol aldığı gibi.her an neyle
karşılaşacağı nasıl bir tepki alacağının belli olmadığı gibi.iyilik insanı mutluğa
gönül huzuruna götürür.çünkü iyilik Allah'ın yapmamızı istediği hoşuna
gittiği şeylerdir.her ikiside bir insanda birlikte bulunmaz ya iyidir ya kötü.
selam ve dua ile


çiçek2 çiçek2
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
beyza57
Dost Üye
Dost Üye
beyza57


Mesaj Sayısı : 567
Kayıt tarihi : 25/08/08
Nerden : hollanda

İyilikle Kötülük Bir Olur mu? Empty
MesajKonu: Geri: İyilikle Kötülük Bir Olur mu?   İyilikle Kötülük Bir Olur mu? EmptyPaz Eyl. 07 2008, 05:53

Rabbim cumlemizden razi olsun
Allah azze ve celle her animizi iylik yapan kullarindan eylesin
papatya papatya papatya
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Tugb@
Dost Üye
Dost Üye
Tugb@


Mesaj Sayısı : 199
Kayıt tarihi : 31/07/08
Yaş : 38
Nerden : çooooooook uzaklardan.....

İyilikle Kötülük Bir Olur mu? Empty
MesajKonu: Geri: İyilikle Kötülük Bir Olur mu?   İyilikle Kötülük Bir Olur mu? EmptyPaz Eyl. 07 2008, 14:29

beyza57 demiş ki:
Rabbim cumlemizden razi olsun
Allah azze ve celle her animizi iylik yapan kullarindan eylesin
papatya papatya papatya

AMİN...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Misafir
Misafir




İyilikle Kötülük Bir Olur mu? Empty
MesajKonu: Geri: İyilikle Kötülük Bir Olur mu?   İyilikle Kötülük Bir Olur mu? EmptyPaz Eyl. 07 2008, 15:39

mustafa43 demiş ki:
Görüldüğü üzere iyilikle kötülük bir olmadığı gibi, bunları düşünmek, tasarlamak ve plânlamak da bir değildir. İyilikler insanı cennete ve Rabbine götüren basamaklardır. Kötülükler ise insanı alçaltan ve cehennemin çukuruna doğru indiren basamaklardır.

Hangisine tırmanacağınıza siz karar verin!




Allah razı olsun beyza kardeş
dünya tam bir zıtlıklar mekanı,geceyle gündüz,yokuşla iniş,
haramla helal,güzelle çirkin ve iyiyle kötü.seçim insanın elinde
aydınlıkta uyuyanlar gece uyanıktır nasıl yol aldığını bilmez
gittiği yer bir muammadır.tıpkı kötülükte yol aldığı gibi.her an neyle
karşılaşacağı nasıl bir tepki alacağının belli olmadığı gibi.iyilik insanı mutluğa
gönül huzuruna götürür.çünkü iyilik Allah'ın yapmamızı istediği hoşuna
gittiği şeylerdir.her ikiside bir insanda birlikte bulunmaz ya iyidir ya kötü.
selam ve dua ile


çiçek2 çiçek2
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
MaVi_GüL
Admin
Admin
MaVi_GüL


Mesaj Sayısı : 16821
Kayıt tarihi : 03/07/08

İyilikle Kötülük Bir Olur mu? Empty
MesajKonu: Geri: İyilikle Kötülük Bir Olur mu?   İyilikle Kötülük Bir Olur mu? EmptyPaz Eyl. 07 2008, 23:39

:prose: Allah(c.c)razı olsun.
Selam ve dua ile
...
:prose:
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
İyilikle Kötülük Bir Olur mu?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Kötülük, kötüye yetişir
» Olur mu Olur Olmaz Deme
» Beyaz Giyme Toz Olur Siyah Giyme Söz Olur
» Olur Ya
» Gel Olur mu...

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ebeda :: İslami Konular :: Genel İslami Konular-
Buraya geçin: